Energielabel bedrijfspanden

Energielabel bedrijfspanden

Sinds kort zijn eigenaren van bedrijfspanden verplicht een energielabel aan te vragen wanneer ze hun bedrijfspand gaan verkopen of verhuren. Deze regel is uit Europa overgekomen en inmiddels ook in Nederland ingevoerd, Energielabel bedrijfspanden.

Waar voor woningen deze regel al langer geldt is het voor bedrijfspanden relatief nieuw. Ook werkt het energielabel voor bedrijven net iets anders dan die voor woningen. Zo heeft u voor een woning al een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is voor gebouwen die bedrijfsmatig worden gebruikt niet het geval.

Wat is een energielabel bedrijfspanden?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een bedrijfspand is. Hierbij is een A label voor energiezuinige (vaak nieuwe) bedrijfspanden. Een G label is voor panden die niet energiezuinig zijn. Vaak komt dit door de manier van verwarmen en de isolatie van de gevel en het glas zoals in het gebouw aanwezig is.

Het energielabel is vooral een formaliteit. U hoeft na de registratie niets met het label te doen. U hoeft het niet op te hangen, het gaat erom dat het energielabel is geregistreerd bij de RVO. Het energielabel is na registratie 10 jaar geldig. Aanvragen van een energielabel bedrijfspanden hoeft dus maar één keer, daarna bent u, of de nieuwe eigenaar ervan af.

Waarom heb ik een energielabel bedrijfspanden nodig?

Het is heel goed mogelijk dat u helemaal geen energielabel voor uw bedrijfspand nodig heeft op dit moment. Heeft u een pand waar voor 2015 een huurcontract voor is afgesloten? Dan heeft u nu geen label nodig. Zolang het huidige huurcontract blijft doorlopen kunt u gewoon zonder energielabel door blijven verhuren.

Gaat u echter het pand opnieuw verhuren? Of verkopen? Dan is wel een label nodig voor het bedrijfspand. Sinds 1 januari 2015 is deze regel ingevoerd. Bij elke verkoop of verhuurtransactie van bedrijfspanden is tegenwoordig een officieel energielabel nodig.

Energielabel bedrijfspandenEnergielabel bedrijfspanden

Panden

0 t/m 250m2
€395,-/excl. BTW
Aanvragen

Panden

1001 t/m 1500m2
€600,-/excl. BTW
Aanvragen

Panden

251 t/m 500m2
€450,-/excl. BTW
Aanvragen

Panden

1501 t/m 2000m2
€650,-/excl. BTW
Aanvragen

Panden

501 t/m 1000m2
€575,-/excl. BTW
Aanvragen

Panden

Boven 2000m2
Offerte
Aanvragen
Energielabel bedrijfspanden
Bedrijfspanden waarvoor wij een label hebben verzorgd
Bedrijfspanden waarvoor een energielabel nodig is

Bedrijfspanden waarvoor een energielabel nodig is

Er is vaak verwarring over voor welke panden nu eigenlijk een energielabel nodig is. De regels hierover zijn niet altijd duidelijk. Hieronder een korte en simpele beschrijving voor welke bedrijfspanden een energielabel nodig is. Voor de volgende panden is per definitie een energielabel nodig wanneer ze 50m2 of groter zijn:

  • Kantoorpanden
  • Winkels
  • Horeca panden
  • Bedrijfsunit die niet alleen gebruikt wordt als magazijn of werkplaats
  • Bedrijfspanden gebruikt voor gezondheidszorg
  • Overheidsgebouwen, gemeentehuizen, stadskantoren
  • Showroom gebouwen

Uitzondering op bovenstaande regel zijn:

  • Bedrijfspanden die monument zijn
  • Kerken

Heeft u een energielabel nodig wanneer uw pand een combinatie is van verschillende gebruiksfuncties? Dit is afhankelijk van de functies. Hierbij kunt u dezelfde regels aanhouden als bij standaard panden. Wanneer er een functie van 50m2 of meer van bovenstaande functies aanwezig is in het pand, dan heeft u een label nodig.

Energielabel voor bedrijven aanvragen

Hoe gaat het aanvragen van een energielabel voor bedrijven? Anders dan voor woningen hebben bedrijven geen voorlopig energielabel gekregen. Om het label te kunnen vaststellen moet altijd een EPA-U deskundige een opname van het bedrijfspand doen.

Een opname voor het energielabel aanvragen bedrijfspanden is gemakkelijk. Dit kan via de website. Selecteer het aantal vierkante meters, vul de bedrijfsgegevens in en doe uw aanvraag. Aanvragen van een energielabel voor bedrijven kan ook via de telefoon.

Bij het aanvragen hoeft u alleen het aantal vierkante meters te rekenen dat verplicht is een energielabel te hebben. Alle ruimte als opslag of productieruimten hoeft u dus niet mee te rekenen. Deze hoeven we niet op te nemen en berekenen we dus ook niet in de prijs. Dit maakt het aanvragen van een energielabel voor bedrijven weer wat voordeliger.